Archieffoto van een eerdere dodenherdenking in Oss.
Archieffoto van een eerdere dodenherdenking in Oss.

Dodenherdenkingen in de gemeente Oss

Algemeen 1.296 keer gelezen

REGIO | Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. Het thema voor dit jaar is Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid.

Met dit thema vraagt het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn. Heel direct in families waarvan dierbaren zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en Indonesië.

Oss
De herdenkingsbijeenkomst in Oss is van 19.15 uur tot 20.45 uur bij het oorlogsmonument aan de Nieuwe Hescheweg. Het programma bestaat uit toespraken van Arno van Orsouw, Luka van Zutphen, het jeugdcollege, de jongerenraad en burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans. Ook zijn er muzikale bijdragen van Muziekvereniging Hartog en Stichting Oss Cultureel.

Berghem
Om 19.45 uur begint de herdenkingsbijeenkomst bij het monument op de hoek Wilhelminasingel-Van den Heuvelstraat, met speeches en kranslegging. Namens de gemeente Oss is wethouder Dolf Warris aanwezig.

Geffen
Om 19.00 uur is er een gebedsviering in de R.K. kerk Maria Magdalena. Om 19.45 uur vertrekt het gezelschap naar het vrijheids-herdenkingsmonument bij de kruising hoek Veldstraat/Lambertusstraat. Hier vindt ook de kranslegging plaats. Namens de gemeente Oss is wethouder Sidney van den Bergh aanwezig.

Herpen
Stichting Herpen in Woord en Beeld organiseert de dodenherdenking in Herpen. Om 19.00 uur is er een gebedsdienst in de Sint-Sebastianus Kerk. Aansluitend aan deze dienst vindt om 19.40 uur bij het monument bij de kerk een korte herdenkingsplechtigheid plaats. Namens de gemeente is raadslid Joyce Muller aanwezig.

Maren-Kessel
Om 19.00 uur is er een herdenkingsdienst in en bij de H. Lambertuskerk in Maren-Kessel. Hierna kan men bloemen leggen bij de gedenksteen. Namens de gemeente is wethouder Thijs van Kessel aanwezig.

Ravenstein
Om 19.00 uur start onder begeleiding van het Sint Barbara Gilde nabij het Raadhuis de stille tocht naar de oorlogsgraven op het kerkhof. Daarna volgt een ceremonie bij de oorlogsgraven op het kerkhof. Aansluitend is het vervolg van de stille tocht naar het monument voor de gevallenen in de Marktstraat, waar rond 19.45 het vervolg van de herdenking plaats vindt. Namens de gemeente Oss is raadslid Heidi Poessé aanwezig.

Afzettingen
Om de verschillende plechtigheden ongestoord te laten verlopen worden diverse straten afgezet. Daar waar nodig worden omleidingen aangegeven.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant