Afbeelding

Gemeenten springen bij om tekort Maasveren te dekken

Verkeer en vervoer 606 keer gelezen

OSS | De gemeenten Oss, Maasdriel en West Maas en Waal gaan de Stichting Maasveren helpen om hun exploitatietekort op te vangen door een financiële bijdrage te doen. De gemeente Oss heeft hierin het leiding genomen vanwege het belang van de veren. “We zijn nu eenmaal aan de noordkant ontsloten via het water, dus het is goed daarin te blijven investeren”, aldus het college van burgemeester en wethouders.

De lopende subsidieregeling voor de Maasveren liep af en de Osse gemeenteraad sprak zich daarop uit om opnieuw financieel bij te dragen aan de Stichting. Ondanks verschillende maatregelen om de kosten te drukken blijft de stichting namelijk verliesgevend. Het college is met de opdracht van de raad aan de slag gegaan en heeft de samenwerking gezocht met de gemeenten Maasdriel en West Maas en Waal. Het betreft vijf veerverbindingen, vier met de gemeente West Maas en Waal en één met de gemeente Maasdriel. Voor Oss komt de nieuwe regeling neer op een bijdrage van maximaal 37.500 euro per jaar, afhankelijk van het exploitatietekort dat jaar. Oss neemt 50 procent van de kosten voor haar rekening. De andere twee gemeenten nemen de rest van het bedrag voor hun rekening.

De gehele vloot veerponten is tussen de 40 en 80 jaar oud en Stichting Maasveren geeft aan dat drie van de ponten inmiddels zijn afgeschreven. De Stichting moet binnen een jaar aangeven hoe zij de veerponten gaan vervangen en verduurzamen. De gemeenten willen namelijk graag weten op welke termijn dit gaat gebeuren en wat hiervan de kosten gaan zijn. Ook de provincie zou hier dan financieel aan kunnen bijdragen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant